Ihotuumorit: Johdanto
Ihotuumorit-osion on kirjoittanut Michael Heidenheim ja editoinut Hannele Virtanen.
Michael Heidenheim on iho-ja sukupuolitautien erikoislääkäri, lääketieteen tohtori, Ph.d. ja Kööpenhaminan Bispebjergin sairaalan ihotautiosaston osastonlääkäri. Hänen erikoisalojaan ovat ihotautien laserhoito, evidenssiin perustuva dermatologia ja ihon sieni-infektiot.
Hannele Virtanen on ihotauteihin erikoistuva lääkäri, lääketieteen tohtori. Hannele valmistui lääkäriksi v. 1999 Helsingin yliopistosta.
Väitöskirja atooppisen ihottuman pitkäaikaishoidosta takrolimuusivoiteella v. 2008. Ihotautien ja allergologian työkokemusta n. neljä vuotta HYKS:n Iho-ja allergiasairaalasta, Keskussotilassairaalasta ja Lohjan sairaalasta.
Tässä ihotuumoreiden yleisesityksessä puhutaan nk. ei-melanoomatyyppisistä ihotuumoreista (ei-melanoomatyyppisestä ihosyövästä NMHC), johon kuuluvat pääasiassa:
- BCC=tyvisolusyöpä
- SCC=okasolusyöpä
Nämä kaksi muodostavat huomattavan osan dermatologisesta potilasmateriaalista.
Varhainen diagnostiikka ja hoito ovat ratkaisevia, jotta pystyttäisiin estämään eteneminen ja vähentämään pitkäaikaisseurauksien riskejä.
Luokitus
- Epidermaaliset (keratinosyyteistä/melanosyyteistä lähtevät)
- Dermiksestä (adnex-) lähtevät
- Neurogeeniset
- Vaskulaariset
- Hematogeeniset
- Lymfogeeniset
Ihotuumoreihin luetaan kaikki kutaanit, ihon eri histologisista kerroksista ja komponenteista johtuvat neoplasiat. Käytännössä tuumorit jaetaan benigneihin, premaligneihin ja maligneihin muotoihin.
Tässä keskitytään yleisimmin esiintyviin keratinosyyteistä lähteviin ei-melanoomatyyppisiin ihosyöpiin (NMHC) ja muista tuumoreista erottaviin erotusdiagnooseihin. Melanosyyttiset tuumorit, maligni melanooma, T-solulymfooma, B-solulymfooma ja ihometastaasit käsitellään muualla.
|